Reisadviezen Olympische en Paralympische spelen – Brazilie

Informatie van GGD Midden-Nederland

Over enkele maanden vinden in Brazilië de Olympische en Paralympische Spelen plaats. Brazilië is een van de landen waar het zikavirus voorkomt. Graag informeren we u over de reizigersadviezen aan vrouwen die zwanger zijn of willen worden en die de Olympische en Paralympische Spelen willen bezoeken, of vrouwen die zwanger zijn of willen worden waarvan de partner de Olympische of Paralympische spelen gaat bezoeken.

Reizigersadvies Olympische en Paralympische Spelen
Van 5 augustus tot 1 september 2016 vinden de Olympische en Paralympische Spelen plaats in Rio de Janeiro (Brazilië). Bezoekers lopen onder andere risico op vector-overdraagbare aandoeningen, zoals zikavirus-infecties. Hoewel het risico op vector-overdraagbare aandoeningen waarschijnlijk klein is, omdat de muggenpopulatie klein is door het winterseizoen, wordt het volgende geadviseerd:

– Aan zwangeren en vrouwen die zwanger willen worden wordt geadviseerd niet te gaan vanwege de verhoogde kans op congenitale afwijkingen bij het ongeboren kind door een zikavirus-infectie
– Aan mannen die terugkomen waarvan de partner zwanger is of zwanger wil worden wordt geadviseerd om gedurende een maand condooms te gebruiken, omdat zikavirus in een incidenteel geval seksueel door symptomatische mannen kan worden overgedragen
– Op dit moment is er in Europa nog geen lokale transmissie van het zikavirus via muggen. Zwangere vrouwen kunnen dus tot nader bericht gewoon naar alle Europese landen reizen.

Meer informatie kunt u vinden op www.vggm.nl en www.rivm.nl

Voor vragen en overleg is GGD Gelderland-Midden te bereiken:
Binnen kantoortijden: 088-355 5493 meldpunt infectieziektebestrijding
Buiten kantoortijden: 026-443 4445 arts infectieziektebestrijding GGD

 

 

            Aanmelden