Uitgerekende datum
Je uitgerekende datum wordt vastgesteld op basis van een termijnecho. Deze termijnecho maken we tussen 10 en 12 weken zwangerschapsduur bij ons op de praktijk. In eerste instantie zullen we op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie een schatting maken van je zwangerschapsduur. Hierbij wordt uitgegaan van een regelmatige cyclusduur van 28 dagen, bij een afwijkende cyclusduur kunnen we je (voorlopige) uitgerekende datum hiervoor corrigeren. Gemiddeld duurt een zwangerschap negen kalendermaanden, tien maanmaanden van 28 dagen, veertig weken of 280 dagen. Ongeveer drie tot vier procent van de zwangeren bevalt exact op de uitgerekende datum. We spreken daarom ook wel van een uitgerekende periode. Je uitgerekende periode is de periode vanaf 37 tot 42 weken zwangerschapsduur. Beval je in deze periode dan mag de bevalling onder onze zorg plaatsvinden.

De eerste afspraak
Zodra jij een positieve zwangerschapstest hebt, kun jij je aanmelden bij onze praktijk voor een eerste afspraak. Dit kan telefonisch op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur bij onze assistente op telefoonnummer 0318 612554 of via het aanmeldingsformulier. Wanneer jij je aanmeldt via de website neemt onze assistente zo spoedig mogelijk contact met je op om een eerste afspraak in te plannen.

Voorafgaand aan je eerste afspraak sturen wij je een vragenlijst toe. Ons verzoek is of je deze vragenlijst zo volledig mogelijk ingevuld wilt meenemen naar je eerste afspraak. Tijdens de eerste controle willen we graag meer te weten komen over de medische achtergrond van jou en je partner, jullie families en je eventuele eerdere zwangerschappen. Door al deze vragen kunnen wij bekijken hoe we jouw zwangerschap, bevalling en kraamtijd zo goed mogelijk kunnen begeleiden, of er eventuele aanvullende onderzoeken nodig zijn en wat jullie wensen zijn omtrent de zwangerschap.

Voor de eerste afspraak plannen wij drie kwartier in. Tijdens deze afspraak nemen wij de vragenlijst met jou (en je partner) door. Naast het stellen van vragen vanuit onze kant, geven we voorlichting over voeding in de zwangerschap, regelzaken en bespreken we (indien gewenst) de mogelijkheden voor prenataal onderzoek. Wij meten je bloeddruk op en er is ruimte voor jullie vragen. Tijdens de eerste afspraak zal er nog geen echo gemaakt worden. Wel zullen wij met jullie afspreken wanneer de eerste echo kan plaatsvinden. De eerste echo kan gemaakt worden bij een zwangerschapsduur van 10 tot 12 weken. Op basis hiervan wordt je definitieve uitgerekende datum vastgesteld.

Vervolgcontroles
Tijdens je zwangerschap kom je ongeveer 10 tot 14 keer bij ons op controle. Als het nodig is plannen wij extra controles voor je in. Tussen de 10 en 12 weken en rond de 35 weken zwangerschapsduur maken wij een echo bij ons op de praktijk. Voor meer informatie hierover zie echoscopie.

In het begin kom je nog niet zo vaak bij ons op controle, hoe langer je zwanger bent hoe vaker je komt. De vervolgcontroles duren een kwartier. Voor de controle bij 16 en bij 33 weken, wanneer we het over de bevalling gaan hebben, plannen we een half uur in. Gemiddeld gezien ziet het controleschema er als volgt uit:
8 (intake) – 11 (echo) – 16 – 20 – 24 – 27 – 30 – 33 – 35 (echo) – 37 – 38 – 39 – 40 – 41 weken.

Wij vinden het tijdens de controles belangrijk te horen hoe het met je gaat. Hoe ervaar jij het om zwanger te zijn en moeder te worden? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt? Hoe gaat het lichamelijk met je en hoe zie je je bevalling tegemoet?

Bij elke controle meten wij je bloeddruk op en luisteren wij naar het hartje van de baby. Wij voelen met onze handen naar de groei van je baarmoeder. Op deze manier kunnen wij beoordelen of je baby goed groeit. Vanaf 26 weken zwangerschap kunnen wij de ligging van je kindje bepalen en voelen we naar de indaling van je baby in jouw bekken.

Natuurlijk is er tijdens de controles ruimte voor het stellen van vragen. Het is leuk en zinvol wanneer je partner een aantal keer meekomt. Ook vinden wij het prima als je je kind(eren), ouders of anderen meebrengt. Een kwartier is echter zo voorbij, wil je iets met ons bespreken dat meer tijd kost, vraag dan om een dubbele afspraak.

Bij de tweede controle, wanneer alle (bloed)uitslagen binnen zijn, krijg je een uitdraai van je zwangerschapskaart mee. Controleer of alles correct genoteerd is en laat ons weten wanneer dit niet het geval is. Neem deze kaart samen met het boekje van onze praktijk iedere controle mee. Wij noteren dan elke keer onze bevindingen op deze kaart. Zo heb jij altijd je eigen medische gegevens ten aanzien van je zwangerschap compleet en bij de hand.

Bekijk ook:

Direct inschrijven