Baringspijn en -houdingen

Baringspijn
Bevallen doet pijn, daar kan niemand omheen. Baringspijn wordt veroorzaakt door een complex samenspel van biologische, psychologische en sociale factoren. En in sterke mate bepaald door individuele interpretatie en anticipatie. Hoeveel pijn jij zult ervaren kan niemand voorspellen. Dit hangt dus af van verschillende factoren. Baringspijn is er ook niet voor niets. Het heeft een duidelijke functie tijdens de baring. In het bevallingsproces speelt het een rol bij het signaleren van de voortgang en het opmerken van knelpunten en complicaties. De pijn zorgt ervoor dat je als barende je aandacht richt op je eigen lichaam. Ook heeft het invloed op het baringsgedrag (wel of niet persen). Daarnaast lokt het empathie en ondersteuning uit van de mensen in je omgeving. De pijn zet eveneens talrijke nuttige stressmechanismen in werking. Het zorgt onder andere voor de stijging van de oxytocinespiegels en dit is belangrijk voor de voortgang van de baring. Ook bevordert het de aanmaak van endorfines, die een natuurlijke pijnverlichtende werking geven. Je kindje komt hierdoor in staat van paraatheid, zodat het direct na de geboorte gaat ademen. Met het wegnemen van baringspijn verdwijnen ook de nuttige functies van baringspijn voor het verloop van de bevalling. Daarom is het noodzakelijk altijd na te denken over de zin van baringspijn voordat deze eventueel bestreden wordt.
baarkruk eva bevalling

baarkruk

Een goede voorbereiding op de bevalling is het halve werk. Lees folders, tijdschriften en boeken over bevallen. Bezoek onze informatiebijeenkomst. Stel vooral ook al je vragen op het spreekuur. Volg een zwangerschapscursus en oefen alvast met ademhalingstechnieken. Dit allemaal zorgt er voor dat je je tijdens de bevalling beter kunt ontspannen, waardoor je minder last hebt van de pijn. Je weet wat er kan gebeuren en wat je zelf kunt doen. Zo krijg je meer controle en vertrouwen dat je de bevalling aankunt.

Natuurlijke pijnverlichting
Een heel scala aan mogelijkheden kan pijnverlichtend werken. Een aangename omgeving, rustige buikademhaling, een douche of bad, warme voeten en massage. Ook iemand die er is om je te steunen en verschillende houdingen kunnen je helpen om te gaan met de pijn. Het gebruik van de TENS is een optie waarmee je thuis je pijn kunt verlichten. Mocht het nodig zijn, dan is er de mogelijkheid voor medicinale pijnverlichting/pijnstilling. Hieraan zitten alleen ook risico’s en mogelijke bijwerkingen.
Medicinale pijnverlichting
In het ziekenhuis kun je pijnverlichtende of pijnstillende medicatie krijgen. Er zijn twee mogelijkheden:  remifentanyl of de ruggenprik (epiduraal). Wanneer er sprake is van medicinale pijnverlichting/stilling dan zal je bevalling verder begeleid worden door de arts-assistent of klinisch verloskundige.

Op de website van deverloskundige.nl kun je meer informatie lezen over pijnbehandeling.nl  Hier vind je ook een overzicht van de verschillende mogelijkheden, de werking en de voor- en nadelen van natuurlijke en medicinale pijnverlichting.

Factoren die van invloed zijn op de tevredenheid over de baring
Uit een systematische review over pijn bij de baring blijkt dat vrouwen positief en tevreden op de baring terugkijken wanneer er sprake is van een aantal zaken. Controle over de pijn, positieve verwachtingen hebben over de bevalling, betrokken worden bij beleidsbeslissingen tijdens de bevalling, goed geïnformeerd zijn, de zorgverleners vertrouwen en hun gevoelens uiten. Deze factoren zijn van grotere invloed op de tevredenheid over de baring, dan factoren zoals bijvoorbeeld de daadwerkelijke pijn en de medische ingrepen tijdens de bevalling.
Schermafbeelding 2014-05-12 om 23.18.59

Klik hier om de informatie te lezen

Baringshoudingen
Weeën opvangen kan in vele houdingen. Ook zijn er verschillende houdingen mogelijk om te persen. Vanuit de media en films wordt vaak het beeld gegeven van een barende die op haar rug op een bed ligt. Het liefst een bed dat in hoogte verstelbaar is en dan ook een grote lamp erbij. Dit is bedacht door de zorgverlener, zodat hij de bevalling makkelijk kan begeleiden en goed zicht heeft. Voor de barende zelf is het eigenlijk de onnatuurlijkste houding die er bestaat. Tijdens de ontsluiting vinden vrouwen het vaak prettig om in beweging te blijven, te wiebelen of te hangen. Voor het persen kan een verticale houding helpen, omdat de zwaartekracht dan ook zijn werk doet. Varieer in houding, zodat je kunt ontdekken welke houding voor jou het prettigst is. Wij kunnen je bevalling in alle mogelijke houdingen begeleiden, mits het natuurlijk medisch verantwoord is. Vaak geven wij tijdens de bevalling ook tips ten aanzien van de houdingen, dit kan zijn om het voor jou comfortabeler te maken en soms ook om de bevalling beter te laten verlopen. Wij zijn allemaal gespecialiseerd in het begeleiden van badbevallingen en van bevallingen op de baarkruk. De baarkruk hebben we altijd bij ons. Op de pagina bevallingshoudingen kun je meer teruglezen en voorbeelden vinden van bevalhoudingen of lees meer over bevallen in bad.
Direct inschrijven