Meer informatie

Regelzaken rond de zwangerschap

In de eerste helft van de zwangerschap is er een aantal zaken die je dient te regelen. Meld je aan bij een kraamzorgorganisatie aangesloten bij ons regionale samenwerkingsverband. Laat je huisarts weten dat je zwanger bent. Licht daarnaast je zorgverzekeraar in en controleer je verzekeringsvoorwaarden. Bekijk verder of je een kraampakket via de verzekeraar toegestuurd krijgt of dat je dit pakket zelf dient te verzorgen.

Meld je aan

Vraag zo snel mogelijk kraamzorg aan. De kraamverzorgende assisteert ons bij een thuisbevalling en zorgt na de bevalling voor jou en je kind. Zij verricht de nodige medische controles bij jou en je kind in de eerste week na de geboorte en ondersteunt jou in je herstel. Daarnaast helpt ze jou bij de (borst)voeding en in de zorg voor je kind. Laat je verzekeraar weten bij welk kraambureau je de kraamzorg wil regelen. Er zijn diverse aanbieders van kraamzorg in onze regio. Wij hebben een goede samenwerking met Naviva kraamzorg, Betuwe Gelderse Vallei, Kraamzus, RST en het Kraamcentrum. Wanneer je in het ziekenhuis wil bevallen kan een kraamverzorgende van één van deze organisaties ons ook ondersteunen bij jouw bevalling. Zij hebben een contract met het ziekenhuis Gelderse Vallei.

Wanneer jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben dan wordt je als partner automatisch ook juridische ouder van jullie kind.  In andere gevallen kan dit geregeld worden door het kind te erkennen en gezamenlijk gezag aan te vragen. Ook duomoeders kunnen het kind erkennen en ouderlijk gezag regelen.

Het erkennen en aanvragen van ouderlijk gezag kun je tijdens de zwangerschap via de Gemeente doen. Wij raden aan dit voor 24 weken zwangerschapsduur geregeld te hebben. Op de website van Gemeente Ede vind je hier meer informatie over. https://www.ede.nl/aanvragen-en-regelen/kind-erkennen