Zwangerschap

De eerste afspraak

Wanneer jij een positieve zwangerschapstest hebt, kun jij je aanmelden bij onze praktijk voor een eerste afspraak. Dit kan telefonisch op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur bij onze assistente op telefoonnummer 0318 612554 of via het aanmeldingsformulier. Als jij je aanmeldt via de website neemt onze assistente zo spoedig mogelijk contact met je op om een eerste afspraak in te plannen.

Voorafgaand aan de intake afspraak sturen wij je een vragenlijst toe. Ons verzoek is of je deze vragenlijst zo volledig mogelijk ingevuld aan ons wilt retourneren voordat je de intake afspraak hebt. Tijdens de intake willen we graag meer te weten komen over de medische achtergrond van jou en je partner, jullie families en eventuele eerdere zwangerschappen. Door al deze vragen kunnen wij bekijken hoe we jouw zwangerschap, bevalling en kraamtijd zo goed mogelijk kunnen begeleiden, of er eventuele aanvullende onderzoeken nodig zijn en wat jullie wensen zijn omtrent de zwangerschap.

Voor de intake afspraak plannen wij vijf kwartier in. We nemen dan tijdens deze afspraak de vragenlijst met jou (en je partner) door. Naast het stellen van vragen vanuit onze kant, geven we voorlichting over voeding in de zwangerschap, regelzaken en bespreken we als jullie dit wensen de mogelijkheden voor prenataal onderzoek. Wij meten je bloeddruk op en er is ruimte voor jullie vragen. We maken tijdens deze intake afspraak geen echo. Wel zullen wij met jullie afspreken wanneer de eerste echo kan plaatsvinden. Mocht je het fijn vinden eerder een echo te krijgen dan kunnen we een vroege echo inplannen tussen 7 en 8 weken zwangerschapsduur. De definitieve termijnecho wordt gemaakt tussen een zwangerschapsduur van 10 tot 12 weken. Je definitieve uitgerekende datum wordt dan vastgesteld.

Vervolgcontroles

Tijdens je zwangerschap kom je ongeveer 10 tot 14 keer bij ons op controle. Als het nodig is plannen wij extra controles voor je in. Tussen de 10 en 12 weken en rond de 35 weken zwangerschapsduur maken wij een echo bij ons op de praktijk. Ook is er de mogelijkheid voor een vroege echo tussen de 7 en 8 weken. Voor meer informatie hierover zie echoscopie.

In het begin kom je ongeveer iedere vier weken op controle. Hoe verder je zwanger bent, hoe vaker je komt. De meeste vervolgcontroles duren een kwartier. Voor de controle bij 16, 24 en 33 weken plannen we een half uur in. Wanneer je verwacht op een ander moment meer tijd nodig te hebben geef dit dan aan. Wij plannen dan graag extra tijd voor je in. Gemiddeld ziet het controleschema er als volgt uit: 8 (intake) – 11 (echo) – 16 – 20 – 24 – 27 – 30 – 33 – 35 (echo) – 37 – 38 – 39 – 40 – 41 weken.

Wij vinden het tijdens de controles belangrijk te horen hoe het met je gaat. Hoe ervaar jij het om zwanger te zijn en moeder te worden? Hoe ervaart je partner het om ouder te worden? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt? Hoe gaat het lichamelijk met je en hoe zie je je bevalling tegemoet?

Bloeddruk meten

Bij iedere controle meten wij je bloeddruk op en luisteren wij naar het hartje van de baby. Wij voelen met onze handen naar de groei van je baarmoeder. Op deze manier kunnen wij beoordelen of je baby goed groeit. Vanaf 26 weken zwangerschap kunnen wij de ligging van je kindje bepalen en voelen we naar de indaling van je baby in jouw bekken.
Natuurlijk is er tijdens de controles ruimte voor het stellen van vragen. Het is leuk en zinvol wanneer je partner een aantal keer meekomt. Ook vinden wij het leuk als je je kind(eren), ouders of anderen meebrengt. Een kwartier is echter zo voorbij, wil je iets met ons bespreken dat meer tijd kost? Vraag dan om een dubbele afspraak, wij plannen die graag voor je in.

Tweede controle

Bij de tweede controle, wanneer alle (bloed)uitslagen binnen zijn, krijg je een uitdraai van je zwangerschapskaart mee. Controleer of alles correct genoteerd is en laat ons weten wanneer dit niet het geval is. Neem deze kaart samen met het boekje van onze praktijk iedere controle mee. Wij noteren elke keer onze bevindingen op deze kaart. Zo heb jij altijd je eigen medische gegevens ten aanzien van je zwangerschap compleet en bij de hand.

Digitale zwangerschapskaart

Ook is het mogelijk om digitaal mee te kijken in je zwangerschapskaart. Wanneer je dit wilt geven we je bij de intake de nodige gegevens hiervoor mee. Je hebt dan altijd inzicht in de meest up-to-date informatie over jouw zwangerschap en bijvoorbeeld je bloeduitslagen.gen op deze kaart. Zo heb jij altijd je eigen medische gegevens ten aanzien van je zwangerschap compleet en bij de hand.
            Aanmelden