Als je bevalling in zicht komt, kan het prettig zijn vooraf na te denken over je wensen rondom de bevalling en de kraamtijd. Deze wensen noteer je in een geboorteplan. Het is niet verplicht een geboorteplan te schrijven. Met een geboorteplan laat je de verloskundigen en eventuele andere zorgverleners weten wat je belangrijk vindt tijdens de bevalling. En wat jouw ideeën, wensen en verwachtingen zijn en hoe je wilt dat ze met je omgaan. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn omtrent de bevalling en wat jullie van elkaar verwachten. Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en bij de te nemen beslissingen, ook als je zelf niet meer goed in staat bent te vertellen wat je wilt. Niets in het geboorteplan staat vast, je kunt zelf op ieder moment van gedachten veranderen. Houd er ook rekening mee dat er een kans bestaat dat je bevalling anders verloopt dan je van tevoren had verwacht of gewild. Hierdoor kan soms niet aan al je wensen voldaan worden. De kans is er dat we de zorg moeten overdragen aan de gynaecoloog of dat er bepaalde ingrepen nodig zijn. Soms moet de baby na de geboorte opgenomen worden. Je kunt in je geboorteplan ook aangeven wat je in die situaties belangrijk vindt.

Tips bij het schrijven van een geboorteplan
Het geboorteplan dient snel gelezen en begrepen te kunnen worden, door degene die je bevalling begeleiden. Houd het daarom kort en bondig en gebruik je eigen woorden. Het liefst niet meer dan twee A-4tjes. Schrijf vooral op wat je belangrijk vindt en houd het positief, in termen van wensen en niet van eisen. Bijvoorbeeld “ik vind het prettig dat … of wij willen graag dat …”.

Op de website van deverloskundige.nl kun je meer informatie vinden over het schrijven van een geboorteplan en voorbeelden vinden. Tijdens de controle rond 33 weken zwangerschapsduur bespreken wij met jullie, jullie wensen en verwachtingen ten aanzien van de bevalling. Mocht je een geboorteplan hebben, neem dan een exemplaar voor ons mee. We kunnen dan ook meteen met jullie bekijken of jullie wensen en verwachtingen realistisch en medisch verantwoord zijn en jullie hier ook uitleg over geven.

Direct inschrijven