Meer informatie

Overtijd lopen

In de laatste weken van je zwangerschap is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn over wat je kunt verwachten. De uitgerekende periode loopt van 37 tot 42 weken zwangerschap. Tegen de 41 weken zwangerschapsduur bespreken we de mogelijkheden voor die laatste week. De kans dat je spontaan gaat bevallen, is groot. Tussen 41 en 42 weken zou er een inwendig onderzoek gedaan kunnen worden om te beoordelen of het mogelijk is om te strippen. Dit is een procedure waarbij we de vliezen los woelen van de baarmoederwand. Dit kan de bevalling op gang brengen, maar het effect kan variëren. Het strippen kan meerdere keren worden herhaald in de hoop op een spontane bevalling voor 42 weken. Strippen verkleint de kans op overtijd lopen en mocht je er niet op bevallen, dan helpt het vaak in een gunstigere uitgangssituatie voor een inleiding.  In overleg met jou regelen we ook een extra controle bij de gynaecoloog. Dit omvat een hartfilmpje (CTG), echo en inwendig onderzoek. Volgens protocol wordt bij 42 weken de zorg overgedragen aan de gynaecoloog. Dit doen wij natuurlijk altijd in overleg met jullie.

Meld je aan

De uitgerekende periode loopt van 37 weken tot 42 weken zwangerschapsduur. Wanneer je bij een zwangerschapsduur van 41 weken en 5 dagen nog niet bevallen bent, dan maken we een afspraak bij de gynaecoloog voor je. Dit heet een serotiniteitscontrole. Serotiniteit is een andere benaming voor overtijd lopen. Deze controle vindt op de poli in het ziekenhuis plaats. Die controle bestaat uit een CTG (hartfilmpje) om de conditie van je baby te beoordelen. Met de echo kijken ze naar de moederkoek en de hoeveelheid vruchtwater. Soms wordt er ook een inwendig onderzoek gedaan om te beoordelen of de baarmoedermond al enigszins aan het verweken en verstrijken is. Wanneer er bij deze onderzoeken geen bijzonderheden zijn, dan mag je gewoon afwachten. Je bevalt dan nog steeds onder onze zorg. Bij 42 weken dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog en die zal dan het verdere beleid met jullie bespreken. Bij de serotiniteitscontrole wordt hiervoor alvast een afspraak met je gemaakt . Ga je voor die tijd bevallen, dan bellen wij die afspraak voor je af.

In de periode van 41 weken tot 42 weken zwangerschapsduur kunnen we beoordelen of het mogelijk is om te strippen. Dit is een inwendig onderzoek, waarbij we voelen of er al wat ontsluiting is. Wanneer de baarmoedermond al wat zachter en weker aan het worden is en iets openstaat, dan kunnen we strippen. Bij het strippen gaan we met twee vingers in de baarmoedermond en maken we de vliezen los van de onderrand van de baarmoedermond. Hierdoor komen prostaglandines vrij. Dat is het hormoon dat de baring in gang kan zetten. Na het strippen kan het zijn dat er niets gebeurt, jouw lichaam en je baby zijn dan nog niet klaar voor de bevalling. Je kunt erop gaan rommelen en voorweeën krijgen die uiteindelijk toch weer afzakken. Ook kunnen de voorweeën doorzetten en overgaan in ontsluitingsweeën. Dan ga je bevallen. Dit inwendig onderzoek en indien mogelijk het strippen, kunnen we meerdere keren doen in de laatste week en vergroot de kans dat je voor 42 weken spontaan gaat bevallen. Mocht je er uiteindelijk toch niet op gaan bevallen, zorgt het vaak voor een gunstigere uitgangssituatie voor een inleiding.