Vanaf 37 weken tot 42 weken zwangerschapsduur en wanneer er geen medische indicatie bestaat, mag je onder onze begeleiding bevallen. De keus waar je wilt bevallen is, zolang de zwangerschap en bevalling ongecompliceerd verlopen, aan jou en je partner.  Als er van tevoren een medische indicatie bestaat waardoor je in het ziekenhuis dient te bevallen, is de keus al voor je gemaakt.

Als gezonde zwangere is thuis een veilige plaats om te bevallen. De bevalling kan het beste plaatsvinden op een plek waar jij/ jullie je prettig voelen en in een rustige sfeer. Voor de meeste vrouwen blijkt dit de eigen omgeving thuis te zijn. Wanneer je gaat bevallen op de plek waar jij je het prettigst voelt en het meest ontspannen kan zij dan verloopt de bevalling vaak het beste. Kies dus voor de plek waar jullie je op je gemak voelen, of dit nu thuis is of in het ziekenhuis. Wij vragen tijdens de zwangerschap waar jouw/jullie voorkeur naar uit gaat. Mocht je niet weten waar jouw voorkeur naar uit gaat dan geeft dat niets. Je mag tijdens de bevalling bekijken hoe je je voelt. Het eerste gedeelte van de ontsluiting zal je in ieder geval thuis zijn. Mocht je dan van gedachten veranderen en toch ineens thuis willen blijven of juist naar het ziekenhuis willen gaan, dan kan dat. Het is namelijk niet mogelijk van te voren een kamer te reserveren, je weet immers niet wanneer je gaat bevallen. Wij hebben altijd alle benodigdheden (zoals instrumenten, zuurstof en medicijnen) bij ons, ook voor de eerste opvang in noodsituaties.

Thuisbevalling
Als je gezond bent, je zwangerschap zonder complicaties verloopt en je bij eventuele eerder bevallingen ook geen complicaties gehad hebt, dan kun je kiezen voor een thuisbevalling. Medisch gezien is er dan ook geen voordeel om in het ziekenhuis te bevallen. Tijdens de bevalling zal de kraamverzorgende ons assisteren bij de begeleiding van je bevalling. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgende dat je bed verschoond wordt, helpt ze je jezelf op te frissen en zorgt ze dat alles weer netjes opgeruimd is.

Er is een kans dat je toch naar het ziekenhuis moet tijdens de bevalling. Vooral meconiumhoudend vruchtwater (dit betekent dat je kindje in het vruchtwater heeft gepoept), het niet vorderen van de baring in de ontsluitings- of in de persfase of langdurig gebroken vliezen zijn redenen voor overdracht van zorg aan de gynaecoloog tijdens de baring. Gelukkig is er zelden (3,8%) sprake van spoedeisende indicaties. Wij gaan altijd mee naar het ziekenhuis. Wanneer het mogelijk is en je in de laatste fase van de bevalling zit, dan blijven wij ook bij je om jou en je partner te ondersteunen. De medische zorg is dan de verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Bij de keuze voor een thuisbevalling is het belangrijk na te gaan of je woonsituatie aan de veiligheidseisen voldoet. Twijfel je of je thuis mag bevallen bespreek dit dan met ons tijdens je zwangerschapscontrole.

Poliklinische bevalling
Kies je voor een poliklinische bevalling dan huur je een kamer in het ziekenhuis voor de bevalling. Informeer bij je verzekeraar of je hiervoor een eigen bijdrage moet betalen. Wanneer je poliklinisch wilt bevallen, begin je de bevalling ook gewoon thuis. Wij komen altijd eerst bij je thuis om controles te doen en bekijken dan wanneer we naar het ziekenhuis kunnen gaan. Bij ongeveer 5 à 6 cm ontsluiting gaan we naar het ziekenhuis, tenzij we de geboorte van jullie kindje op korte termijn verwachten, dan gaan we eerder. Als je bevalling zonder complicaties verlopen is, mogen jullie drie uur na de bevalling weer naar huis. Soms is het medisch gezien noodzakelijk de zorg over te dragen aan de gynaecoloog. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept (meconiumhoudend vruchtwater) of de baring niet vordert. Wanneer het mogelijk is en je in de laatste fase van de bevalling zit, dan blijven wij bij je om jou en je partner te ondersteunen. De medische zorg is dan de verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Medium-risk bevalling
Soms kan er sprake zijn van een zogenaamde medium-risk bevalling. Dit betekent dat het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt, maar dat wij nog steeds je bevalling kunnen begeleiden. In dit geval worden de kosten van je bevalling volledig vergoed door je zorgverzekeraar. Afhankelijk van de medische reden waarom je in het ziekenhuis moet bevallen, kan het zijn dat jij en je kindje langer in het ziekenhuis moeten blijven na de bevalling.

Direct inschrijven