Borstvoeding & Lactatiekunde


Het belang van borstvoeding voor de moeder

Voor de moeder zijn er ook voordelen aan het geven van borstvoeding:
 • het bloedverlies na de bevalling blijft beperkt
 • bij langdurig voeden vermindert het de kans op rheumatische artritis, borstkanker en botontkalking op latere leeftijd
 • het heeft een gunstig effect op de moeder-kindbinding

De ideale babyvoeding

Moedermelk is de normale voeding voor de zich ontwikkelende baby en jong kind. Moedermelk bevat alles wat een baby nodig heeft voor een goede ontwikkeling. Zo heeft het als enige de juiste samenstelling voor een mensenkind, is het altijd en overal op de gewenste temperatuur beschikbaar en het is goedkoop.

Bijzondere eigenschap van moedermelk

Eén van de meest bijzondere eigenschappen van borstvoeding is dat je als moeder genoeg melk kunt maken voor je groeiende baby, zelfs voor een tweeling of drieling. Hoe meer vraag, hoe meer aanbod. Daarnaast verandert de samenstelling van de melk met de leeftijd van de baby.

Moedermelk

Colostrum of de eerste melk
De eerste melk wordt colostrum genoemd. Colostrum is een dikke geel-witte vloeistof die eiwitrijk en vetarm is, waardoor deze licht verteerbaar is. De darmen krijgen hierdoor de mogelijkheid de darmwerking en het verteringsproces op een goede manier op gang te brengen. Colostrum wordt al in de zwangerschap aangemaakt. In de zwangerschap kunnen er druppels colostrum uit je borst lekken. Na de geboorte is colostrum in voldoende hoeveelheden in je borsten aanwezig. Colostrum is rijk aan antistoffen waardoor je baby in de kwetsbare eerste weken een extra dosis beschermende stoffen binnenkrijgt. Colostrum is in kleine hoeveelheden beschikbaar, aangepast aan de kleine maag van je baby en aan het opstarten van de darmen. Het werkt laxerend op de darmen van je baby waardoor je baby het meconium (de eerste zwarte ontlasting) gemakkelijk kwijt raakt.

De hoeveelheid colostrum die per voeding beschikbaar is varieert van 5ml tot 30ml. Dit is voldoende voor een gezonde, op tijd geboren baby. Een gezonde, op tijd geboren baby heeft namelijk genoeg reserves voor de eerste drie dagen en waardoor je baby, naast de colostrum de eerste drie dagen, geen andere voeding nodig.

Rijpe melk
Rond de derde of vierde dag begint de samenstelling van het colostrum meestal te veranderen. Dit wordt overgangsmelk genoemd. Overgangsmelk combineert de eigenschappen van colostrum met de eigenschappen van rijpe melk. Na ongeveer twee weken wordt er geen colostrum meer geproduceerd en stroomt de rijpe melk uit je borst. De rijpe melk ziet er dunner en wateriger uit. Het bevat alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling van de organen. De samenstelling van rijpe melk past zich aan de veranderende behoefte van je baby aan. In het begin van een voeding is de rijpe melk wateriger van samenstelling en kan deze zelfs wat blauwig gekleurd zijn. Deze melk is bedoeld om de dorst van je baby te lessen. Geleidelijk aan wordt de melk steeds vetter, waarmee de honger van je baby wordt gestild. De het einde van de voeding is de melk meestal het vetst.

Smaak
De smaak van borstvoeding kan veranderen. Borstvoeding smaakt steeds anders en is onder andere afhankelijk van wat de moeder gegeten geeft,

Borstvoedingsprincipes

 • na de geboorte, indien mogelijk, wordt je baby direct op je borst gelegd. Huid-op-huidcontact, zonder onderbreking, tot en met het eerste aanleggen.
 • binnen één uur na de geboorte gaat je baby meestal op zoek naar de borst. Dit noemen we de zoek- en hapreflex waarbij je baby zoekende
 • bewegingen met de mond en bewegingen met de armen en benen maakt. Soms vindt je baby uit zichzelf de weg naar je tepel, als je nodig is zullen we je baby helpen met het aanleggen aan de borst
 • moeder en kind verblijven en slapen op dezelfde kamer (rooming-in)
 • je baby mag zo vaak drinken als hij of zij wil (voeden op verzoek)
 • je baby mag zo lang drinken als hij of zij wil. Als je baby goed aanligt leidt dit niet tot tepelproblemen
 • het geven van een nachtvoeding tussen drie en vijf uur stimuleert de melkaanmaak extra bijvoeding wordt alleen op medische indicatie gegeven
 • het gebruik van een zuigfles en een fopspeen wordt de eerste vier weken afgeraden
 • binnen 12 à 24 uur na de geboorte wordt begonnen met kolven als je baby onvoldoende aan de borst heeft gezogen. Als je gescheiden bent van je baby wordt het kolven zo snel mogelijk gestart, het liefst binnen zes uur na de geboorte.
            Aanmelden