Kinderwens

Zwanger worden

Al voordat je zwanger bent, is het goed eventuele aanpassingen in je leefstijl door te voeren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat leefstijl, zowel van de vrouw als van de man, van invloed is op vruchtbaarheid en op de gezondheid van je baby. Al voor de bevruchting begint deze invloed. De eerste weken van je zwangerschap zijn het belangrijkste in de aanleg en ontwikkeling van een kind. Met een gezonde leefstijl draag je bij aan de gezondheid van je kind en kun je de kans op een zwangerschap vergroten. Mocht het zwanger worden op zich laten wachten, dan kunnen deze adviezen nuttig zijn. Op ons kinderwensspreekuur kunnen we voor jullie in kaart brengen welke aanpassingen voor jullie specifiek aan te raden zijn. Mocht je zwangerschap uitblijven ondanks dat je alle adviezen hebt opgevolgd, neem dan contact op met ons of met je huisarts. Zo nodig kunnen wij je dan doorverwijzen naar de fertiliteitspoli.

Kinderwensspreekuur

Tijdens het kinderwensspreekuur komt een aantal zaken aan bod: jullie leefwijze, mogelijke ongezonde gewoonten, jullie eigen gezondheid, de gezondheid van jullie familie, invloeden van buitenaf, eventuele eerdere zwangerschappen, medicijngebruik en je menstruatiecyclus. Verder krijg je voorlichting over vruchtbaarheid, zwangerschap en een gezonde leefstijl. Ook bespreken we, indien jullie dit wensen, de verschillende prenatale onderzoeken die mogelijk zijn tijdens de zwangerschap. Soms is het nodig om naar aanleiding van jullie consult aanvullende informatie op te vragen bij je huisarts of specialist en kan worden geadviseerd bloedonderzoek of genetisch onderzoek in te zetten.

Aanmelden

Heb je een kinderwens en wil je een afspraak maken op ons kinderwensspreekuur? Meld je nu aan.

Om ons optimaal voor te kunnen bereiden op jullie specifieke situatie vragen we jullie de uitgebreide vragenlijst in te vullen op zwangerwijzer. Na het invullen van de vragenlijst krijg je een overzicht van alle antwoorden die je hebt gegeven. Dit overzicht kun je uitprinten of opslaan als PDF. We verzoeken je de vragenlijst uiterlijk een week voor jullie afspraak naar ons op te sturen. Dit kan per mail naar eva@verloskundigenede.nl of per post naar Verloskundigenpraktijk EVA, Doornlaan 1H, 6717 BN Ede.

Meld je aan voor het kinderwensspreekuur

Kosten kinderwensconsult

Het kinderwensconsult kost €61,83. De meeste zorgverzekeraars vergoeden dit consult waarbij wij als verloskundigenpraktijk deze kosten rechtstreeks bij de zorgverzekeraar kunnen declareren. Wanneer je eigen zorgverzekeraar deze kosten niet vergoed dan komen de kosten voor dit consult voor je eigen rekening en ontvang je een factuur van ons. Je kunt dit navragen bij je zorgverzekeraar.

Folder

In de folder ‘Kinderen krijgen? Een goede start begint vóór de zwangerschap’ kun je aanvullende informatie lezen over dit onderwerp. Ook op de website strakszwangerworden kun je meer informatie vinden.
Je kunt op de afbeelding hiernaast klikken om de folder te openen
Klik om de folder te openen

Gezond zwanger worden?

Lees hieronder enkele adviezen om gezond zwanger te worden

Voedingsadvies en bewegen

Een gebalanceerd voedingspatroon is van belang voor de gezondheid van moeder en het toekomstige kind. Ook draagt het bij aan de vruchtbaarheid. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan de kans op aangeboren afwijkingen vergroten. Eet daarom voldoende groenten en fruit, kies bij voorkeur voor de volle granen, zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst, beperk het eten van producten met “snelle” suikers en zorg voor voldoende variatie in je voeding. Op www.voedingscentrum.nl zijn richtlijnen voor een gezond, gebalanceerd en veilig voedingspatroon te vinden. Omdat je nooit precies weet wanneer de bevruchting (conceptie) plaats zal vinden, kun je alvast rekening houden met de preventieve voedingsadviezen voor zwangeren. Zie hiervoor voedingsadvies tijdens de zwangerschap.

Onder- en overgewicht kunnen de vruchtbaarheid verminderen en tijdens de zwangerschap de kans op problemen verhogen. Meer informatie over een gezond gewicht vind je op www.voedingscentrum.nl. Heb je onder- of overgewicht dan kun je contact op nemen met je huisarts of een diëtist.

Bij een gezonde leefstijl hoort voldoende beweging. Het advies is iedere dag minstens 30 minuten te bewegen om fit en gezond te blijven. Met bewegen bedoelen we niet alleen sport, ook een wandeling, een stuk fietsen of stofzuigen tellen mee.

Roken en alcohol

Het stoppen met roken voor de zwangerschap kan de kans op een zwangerschap vergroten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het zeer aannemelijk is dat roken zowel bij mannen als bij vrouwen van invloed is op de vruchtbaarheid. Ook meeroken kan van invloed zijn, vermijd dus ruimtes waar gerookt wordt. Tijdens de zwangerschap wordt roken ten stelligste afgeraden, omdat roken de kans op (ernstige) complicaties zeer verhoogd. Er zijn verschillende ondersteuningsmogelijkheden die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Zie voor meer informatie de website van het Trimbos of bel naar de Roken Infolijn 0900-1995 ( 0,10 p/min)
Ook het gebruik van alcohol, zowel door de man als door de vrouw, vermindert waarschijnlijk de kans op een zwangerschap. Alcoholgebruik rond de conceptie lijkt de kans op een miskraam te verhogen. Een veilige ondergrens voor alcoholgebruik bij een zwangerschapswens is niet aan te geven. Tijdens de zwangerschap wordt het gebruik van alcohol door de zwangere ten zeerste afgeraden. Een kindje in de baarmoeder kan alcohol niet afbreken en kan zelfs bij één glas alcohol al schade ondervinden. Heb je moeite met het laten staan van alcohol en wil je ondersteuning, neem dan contact op met je huisarts of Stichting Alcohol Preventie (STAP), of bel met de alcohol infolijn (telefoonnummer 0900-5002021 0,10 p/min)

Drugs

Drugsgebruik vermindert de vruchtbaarheid , is slecht voor je eigen gezondheid en die van je toekomstige kind. Wanneer je een kinderwens hebt, stop dan met het gebruik van drugs. We adviseren je na het stoppen met drugsgebruik drie maanden te wachten, voordat jullie gaan proberen zwanger te worden. Drugsgebruik door de vrouw tijdens de zwangerschap kan voor veel schade bij het kind zorgen. Blowen tijdens de zwangerschap geeft een grotere kans op concentratieproblemen en angstklachten bij je kind. Als je XTC blijft slikken, heb je meer kans op een kind met met afwijkingen aan armen, benen of het hart. Lukt het je niet om zelf te stoppen met drugs? Neem dan contact op met je huisarts. Meer informatie kun je vinden op www.trimbos.nl, www.drugsinfo.nl of bel (anoniem) met de drugsinfolijn 0900-1995 (10 ct pm).

Medicatie

Gebruik je medicijnen en heb je een kinderwens, stem dan met je behandelaar af of de medicijnen die je gebruikt tijdens de zwangerschap mogen. Soms is het nodig bij een zwangerschapswens medicatie af te bouwen of vervangende medicatie te gaan gebruiken. Paracetamol zonder codeïne of coffeïne mag je beperkt en zonder overleg gebruiken, ook tijdens de zwangerschap.
            Aanmelden