Foliumzuur
Bij een kinderwens raden wij aan meteen met foliumzuur (vitamine B11) te starten. Het advies is 0,4-0,5 mg per dag te gebruiken vanaf vier weken voordat je zwanger wordt tot de tiende week van je zwangerschap. In sommige gevallen wordt een hogere dosering geadviseerd. Dit kunnen we op het kinderwensspreekuur voor jou bepalen. Foliumzuur vermindert de kans op neuralebuisdefecten (open ruggetje, hazenlip en open gehemelte) bij het kindje. Omdat je natuurlijk vooraf niet precies weet wanneer je zwanger zal worden, kan het voorkomen dat je langere tijd foliumzuur gebruikt.
Vruchtbare dagen en bijhouden cyclus
Bij de meeste vrouwen vindt de eisprong (de ovulatie) twee weken voor de verwachte volgende menstruatie plaats. De periode vlak voor en vlak na je eisprong is je vruchtbare periode. Je bent het meest vruchtbaar in de periode van twee tot drie dagen rond je eisprong. Heb je een cyclus van 28 dagen, dan valt de eisprong ongeveer twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie, op dag 14. Sommige vrouwen voelen hun eisprong. Het is ook mogelijk ovulatietesten te doen om te zien wat je vruchtbare periode is.

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk bij te houden wanneer de eerste dag is dat je ongesteld wordt. Op basis van die eerste dag van je laatste menstruatie kunnen we, wanneer je zwanger bent, een indicatie van de duur van je zwangerschap geven.

Voedingsadvies en bewegen
Een gebalanceerd voedingspatroon is van belang voor de gezondheid van moeder en het toekomstige kind. Ook draagt het bij aan de vruchtbaarheid. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan de kans op aangeboren afwijkingen vergroten. Eet daarom voldoende groenten en fruit, kies bij voorkeur voor de volle granen, zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst, beperk het eten van producten met “snelle” suikers en zorg voor voldoende variatie in je voeding. Op www.voedingscentrum.nl zijn richtlijnen voor een gezond, gebalanceerd en veilig voedingspatroon te vinden.

Omdat je nooit precies weet wanneer de bevruchting (conceptie) plaats zal vinden, kun je alvast rekening houden met de preventieve voedingsadviezen voor zwangeren. Zie hiervoor voedingsadvies tijdens de zwangerschap.

Onder- en overgewicht kunnen de vruchtbaarheid verminderen en tijdens de zwangerschap de kans op problemen verhogen. Meer informatie over een gezond gewicht vind je op www.voedingscentrum.nl. Heb je onder- of overgewicht dan kun je contact op nemen met je huisarts of een diëtist.

Bij een gezonde leefstijl hoort voldoende beweging. Het advies is iedere dag minstens 30 minuten te bewegen om fit en gezond te blijven. Met bewegen bedoelen we niet alleen sport, ook een wandeling, een stuk fietsen of stofzuigen tellen mee.

Schermafbeelding 2014-05-12 om 23.34.09

Klik hier om de informatie te lezen

Roken, alcohol en drugs
Het stoppen met roken voor de zwangerschap kan de kans op een zwangerschap vergroten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het zeer aannemelijk is dat roken zowel bij mannen als bij vrouwen van invloed is op de vruchtbaarheid. Ook meeroken kan van invloed zijn, vermijd dus ruimtes waar gerookt wordt. Tijdens de zwangerschap wordt roken ten stelligste afgeraden, omdat roken de kans op (ernstige) complicaties zeer verhoogd. Er zijn verschillende ondersteuningsmogelijkheden die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Zie voor meer informatie de website van het Trimbos of bel naar de Roken Infolijn 0900-1995 ( 0,10 p/min)

Ook het gebruik van alcohol, zowel door de man als door de vrouw, vermindert waarschijnlijk de kans op een zwangerschap. Alcoholgebruik rond de conceptie lijkt de kans op een miskraam te verhogen. Een veilige ondergrens voor alcoholgebruik bij een zwangerschapswens is niet aan te geven. Tijdens de zwangerschap wordt het gebruik van alcohol door de zwangere ten zeerste afgeraden. Een kindje in de baarmoeder kan alcohol niet afbreken en kan zelfs bij één glas alcohol al schade ondervinden. Heb je moeite met het laten staan van alcohol en wil je ondersteuning, neem dan contact op met je huisarts of Stichting Alcohol Preventie (STAP), of bel met de alcohol infolijn (telefoonnummer 0900-5002021 0,10 p/min)

Drugsgebruik vermindert de vruchtbaarheid , is slecht voor je eigen gezondheid en die van je toekomstige kind. Wanneer je een kinderwens hebt, stop dan met het gebruik van drugs. We adviseren je na het stoppen met drugsgebruik drie maanden te wachten, voordat jullie gaan proberen zwanger te worden. Drugsgebruik door de vrouw tijdens de zwangerschap kan voor veel schade bij het kind zorgen. Blowen tijdens de zwangerschap geeft een grotere kans op concentratieproblemen en angstklachten bij je kind. Als je XTC blijft slikken, heb je meer kans op een kind met met afwijkingen aan armen, benen of het hart. Lukt het je niet om zelf te stoppen met drugs? Neem dan contact op met je huisarts. Meer informatie kun je vinden op www.trimbos.nl, www.drugsinfo.nl of bel (anoniem) met de drugsinfolijn 0900-1995 (10 ct pm).

Medicatie
Gebruik je medicijnen en heb je een kinderwens, stem dan met je behandelaar af of de medicijnen die je gebruikt tijdens de zwangerschap mogen. Soms is het nodig bij een zwangerschapswens medicatie af te bouwen of vervangende medicatie te gaan gebruiken. Paracetamol zonder codeïne of coffeïne mag je beperkt en zonder overleg gebruiken, ook tijdens de zwangerschap.
Direct inschrijven