kraamzorg verloskundigen ede evaEen kraamverzorgende biedt zorg voor moeder en kind in de eerste week na de bevalling en assisteert ons  tijdens de bevalling. De eerste week is zij een aantal uren (afhankelijk van de door jullie gewenste zorg) per dag bij jullie in huis. Zij leert jullie hoe je kind te verzorgen en doet een aantal medische controles bij zowel moeder als kind. Ook ondersteunt ze jullie gezin in de huishouding. Een kraamverzorgende is in dienst van een kraamzorgorganisatie, maar werkt onder onze supervisie. Wij, als verloskundigen, zijn in de eerste week medisch verantwoordelijk. Bij vragen of problemen zal de kraamverzorgende contact met ons opnemen.

Iedere vrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg. Hiervoor dien je al vroeg (voor de 16de week van je zwangerschap) kraamzorg aan te vragen. Het minimale aantal uren is 24 uur, te verdelen over acht dagen. De kraamzorg wordt geïndiceerd volgens een landelijk indicatie protocol (LIP). Wij kunnen, wanneer dit nodig is meer uren kraamzorg indiceren. Hierover overleggen wij tijdens de kraamtijd met je kraamverzorgende.

Kraamzorgorganisaties
Jij maakt zelf de keus voor de kraamorganisatie. Wij werken nauw samen met Naviva kraamzorg, RST, SHG, Livia en Betuwe en Gelderse Vallei. Op onze informatiebijeenkomst over de eerste helft van de zwangerschap geeft Arja Steenis van Naviva uitleg over de rol van de kraamverzorgende. De RST en de SHG zijn twee kraamzorgorganisaties die vanuit een christelijke overtuiging zorg bieden tijdens de kraamtijd.
Aanvragen
Na de termijnecho kun je de kraamzorg aanvragen. Stel je verzekeraar vooraf even op de hoogte bij welke organisatie jij de kraamzorg wil regelen.

Na je aanmelding ontvang je alle inschrijfformulieren thuis en later ontvang je een bevestiging van je inschrijving. Wanneer het je eerste kindje is, komt er rond zeven maanden zwangerschapsduur iemand van de desbetreffende kraamzorgorganisatie bij je thuis langs. Zij bespreekt dan wat jullie wensen zijn voor de kraamtijd, wat er allemaal nodig is en hoe alles in z’n werk gaat. Heb je al een kindje dat wordt dit vaak telefonisch met je besproken.

Direct inschrijven