Na de eerste kraamweek

Consultatiebureau

Het consultatiebureau zal de groei en ontwikkeling van je kindje verder vervolgen. Daar kun je terecht met vragen over voeding, gezondheid en ouderschap. Bij het consultatiebureau kun je je baby laten wegen, er zijn inloopuurtjes waar je zonder afspraak terecht kan. Het rijksvaccinatieprogramma loopt ook via het consultatiebureau. Voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma kun je hier klikken.

Vitamine K en D

Wanneer je volledige borstvoeding geeft dan geef je je kindje vanaf de achtste dag na de geboorte vitamine K en D volgens de bijsluiter. Je kindje heeft de eerste drie maanden de vitamine K nodig. Vitamine D geef je aan je kindje totdat hij of zij vier jaar oud is. De in olie opgeloste vitamine K en D hebben de voorkeur.

Wanneer jij je kindje een combinatie geeft van borst- en kunstvoeding, dan is het advies om ook beide vitamines te geven. Wanneer je kindje meer dan 500ml kunstvoeding per dag drinkt, dan hoeft er geen vitamine K gegeven te worden. Vitamine D geef je altijd tot je kindje vier jaar is. Bij volledige kunstvoeding geef je je kind tot het vierde jaar alleen vitamine D bij volgens de bijsluiter. Vitamine K is niet nodig.

Bekkenbodemtraining

Na de bevalling is het van belang de bekkenbodemspieren weer te trainen. Hiervoor zijn verschillende oefeningen. In de meeste kraamdossiers kun je hier voorbeelden van vinden. Vaak hebben vrouwen na de bevalling nog moeite met het ophouden van urine en soms ook met het ophouden van ontlasting. Vooral bij lachen, hoesten of sporten kan ongewild urineverlies voorkomen. Mocht je hier, na het trainen van de bekkenbodem last van blijven houden, neem dan contact op met een gespecialiseerde bekkenbodemfysiotherapeut of ga bij je huisarts langs.

Sporten

Na de eerste weken kun je weer rustig beginnen met sporten. De eerste zes weken na de bevalling worden nog geen buikspieroefeningen geadviseerd. Door de zwangerschap wijken de rechte buikspieren vaak nog wat uiteen en kun je een diastase krijgen als je te vroeg met trainen begint. Na zes weken zijn de rechte buikspieren weer voldoende hersteld. Zorg dat je bekkenbodem goed getraind is, voordat je met buikspieroefeningen begint. Wanneer je je buikspieren gaat trainen, begin dan eerst met de schuine buikspieren. Je bent door de hormonen gevoeliger voor blessures. Luister goed naar je lichaam en bouw het rustig op.

Psychische klachten

Het kan zijn dat je na de bevalling niet helemaal lekker in je vel zit. Er gebeurt natuurlijk in korte tijd heel veel. Je bent voor het eerst of opnieuw moeder geworden, lichamelijk ben je nog niet helemaal hersteld, je nachtrust wordt regelmatig verstoord en ook binnen je relatie (en gezin) moeten jullie je aandacht verdelen. Heb je het gevoel dat je somber of neerslachtig bent, of heb je rare gedachten en kom je hier zelf niet uit, trek dan tijdig aan de bel. Je huisarts is hiervoor de aangewezen persoon, maar natuurlijk mag je ons ook altijd bellen. Wil je meer lezen over psychische klachten en somberheid na de bevalling klik dan hier. Soms kan de werking van de schildklier na een zwangerschap verstoord raken, hier kun je ook depressieve klachten van krijgen. Het is dus zinvol bij depressieve klachten de werking van de schildklier via je huisarts te laten controleren.
            Aanmelden