In de eerste helft van de zwangerschap is er al een aantal zaken die je dient te regelen. Laat je huisarts weten dat je zwanger bent. Licht je zorgverzekeraar in en controleer je verzekeringsvoorwaarden. Bekijk of je een kraampakket via de verzekeraar toegestuurd krijgt of dat je dit pakket zelf dient te verzorgen. Hieronder staan nog een paar belangrijke regelzaken.

Kraamzorg
Vraag tijdig kraamzorg aan, liefst voor de 16de week van je zwangerschap. De kraamverzorgende assisteert ons bij een thuisbevalling en zorgt na de bevalling voor jou en je kind. Zij verricht de nodige medische controles bij jou en je kind in de eerste week na de geboorte en ondersteunt jou in je herstel, bij de (borst)voeding en in de zorg voor je kind. Laat je verzekeraar weten bij welk kraambureau je de kraamzorg wil regelen. Er zijn diverse aanbieders van kraamzorg in onze regio. Wij hebben een goede samenwerking met Naviva kraamzorg, Betuwe Gelderse Vallei, Livia, RST en SHG.

Erkenning, naamgeving en ouderlijk gezag
Een man die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van het kind, is automatisch (wettelijk) de vader. In andere gevallen kan de vader het kind erkennen. Door erkenning is de vader nog geen wettelijk vertegenwoordiger van het kind. Daarvoor zal ouderlijk gezag aangevraagd dienen te worden. Ook duomoeders kunnen het kind erkennen.

Voor het erkennen van je kind ga je samen naar het gemeentehuis. Er wordt dan een akte van erkenning opgemaakt. Het is aan te raden de akte van erkenning op te laten maken voor de 24ste week van de zwangerschap. Neem voor deze afspraak allebei een geldig legitimatiebewijs mee. Klik hier voor meer informatie en openingstijden.

Het aanvragen van het ouderlijk gezag gaat via de rechtbank en kan pas na de geboorte van jullie kind.  Bij de griffie van de rechtbank of bij de balie Publiekszaken van de gemeente Ede is een speciaal formulier te krijgen. Deze is ook te downloaden via de website van de gemeente Ede.

Op het moment van de erkenning bepaal je ook de achternaam van jullie kind (die van de moeder, vader of duomoeder). Deze achternaam is ook voor al jullie toekomstige kinderen.

Wil je nog meer informatie lezen over erkenning en ouderlijk gezag dan kun je dit vinden op de website van de Rijksoverheid.

 

Direct inschrijven