Schermafbeelding 2014-05-12 om 23.02.51

Klik hier om de informatie te lezen

Seksualiteit en zwangerschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op seksueel gebied kan er veel veranderen tijdens en na de zwangerschap, zowel bij jou als bij je partner. De behoefte aan seks kan toenemen of juist afnemen. Je kunt elkaar meer of minder aantrekkelijk vinden. Ook kan de lichamelijke beleving van seksualiteit veranderen. Dit wordt veroorzaakt door lichamelijke veranderingen, veranderingen in jullie relatie en praktische veranderingen.

De eerste drie maanden
De eerste drie maanden komt het vaak voor dat je minder zin hebt om te vrijen, dit komt door de zwangerschapshormonen, vermoeidheid en soms misselijkheid. Je borsten groeien, wat een warm, erotisch gevoel kan geven. Soms is dit juist een vreemd, onaangenaam gevoel. Het kan zijn dat je makkelijker opgewonden raakt, dit komt door de toegenomen doorbloeding van de geslachtsorganen. Bepaalde houdingen die voorheen prettig waren, kunnen nu ineens pijnlijk zijn. Je partner kan het soms ook spannend vinden om te vrijen. Sommige mannen zijn bang dat ze het kind kunnen beschadigen, maar vrijen levert echt geen gevaar op. In sommige gevallen wordt vrijen tijdens de zwangerschap afgeraden, zie het kopje “wanneer niet vrijen?” voor meer informatie.

Maand 4,5 en 6
Het tweede trimester voelen veel zwangeren zich beter dan de eerste de eerste drie maanden, waardoor de zin om te vrijen vaak weer terugkomt. Door de zwangerschapshormonen kunnen de schaamlippen wat opzwellen en paarsig verkleuren, dit is een normaal verschijnsel. De geslachtsorganen blijven goed doorbloed, waardoor je vaak makkelijker opgewonden raakt. Wanneer je een orgasme (klaarkomt) krijgt, trekt de baarmoeder samen. Het duurt nu langer voor de baarmoeder weer ontspant. Ook kan het pijnlijk zijn als je wel opgewonden raakt, maar geen orgasme krijgt. Je partner kan een dikke buik juist heel aantrekkelijk of soms ook onaantrekkelijk vinden.

De laatste drie maanden
De laatste drie maanden van de zwangerschap is vrijen vaak lastig doordat je buik in de weg zit. De lepeltje-lepeltje houding kan uitkomst bieden. Veel zwangeren hebben nu lichamelijk klachten, zoals vermoeidheid, rugpijn of bekkenklachten. Hierdoor kan de zin in vrijen verminderen. Sommige hoogzwangeren worden duizelig wanneer ze langere tijd op hun rug liggen. Bij een orgasme (klaarkomen) trekt de baarmoeder samen en dit kan soms langdurig zijn. Dit voelt aan als een harde buik en kan onaangenaam zijn. Soms gaan de borsten lekken. Veel mannen vinden vrijen nu eng en hebben het gevoel dat ze met de penis bij het kindje komen. Dit is niet het geval, vrijen kan geen kwaad, het kindje zit goed beschermd.

Wanneer niet vrijen?
In principe zijn er rondom de zwangerschap geen beperkingen in hoe of hoe vaak jullie willen vrijen. Natuurlijk is het van belang dat je je er allebei prettig bij voelt. In de volgende situaties wordt vrijen afgeraden.

  • Bij een miskraam in gang, dan mag je alleen vrijen met een condoom vanwege infectiegevaar
  • Bij een moederkoek die voor de baarmoedermond ligt in combinatie met bloedverlies
  • Bij een dreigende vroeggeboorte
  • Bij gebroken vliezen

Nare seksuele ervaringen
Wanneer je in het verleden iets vervelends hebt meegemaakt op seksueel gebied of wanneer je te maken gehad hebt met geweld, laat ons dit weten. Tijdens de zwangerschap, de bevalling en in de kraamtijd zullen wij je namelijk geregeld onderzoeken. We voelen aan je buik naar de groei en ligging van het kind en er kunnen ook inwendige onderzoeken nodig zijn. Wij kunnen hier dan rekening mee houden en in overleg met jou onze zorg aanpassen. Bespreek het ook met ons als je opziet tegen bepaalde onderzoeken, zoals een inwendige echo of een inwendig onderzoek, dan kunnen we hier rekening mee houden.

In de folder ‘Zwanger en vrijen’ kun je meer lezen over dit onderwerp.

Direct inschrijven