schijf0_295Voeding
Een gevarieerd en gebalanceerd voedingspatroon tijdens de zwangerschap kan bijdragen aan de gezondheid van jezelf en van je kind. Tijdens de zwangerschap hoef je niet voor twee te eten, maar “lijnen” tijdens de zwangerschap is ook niet verstandig. Neem voldoende verse groente en fruit op een dag, kies bij voorkeur voor de volle granen zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst, wees matig met de snelle suikers en verzadigde vetten.

Drink 1,5 tot 2 liter op een dag en kies dan bij voorkeur voor water en/of kruidenthee. Voor meer informatie kun je kijken op de website van het voedingscentrum. Om klachten te voorkomen, kun je beter vijf of zes keer per dag kleinere porties eten, dan drie grote maaltijden. Het is raadzaam na iedere maaltijd je mond te spoelen met water en regelmatig je tanden te poetsen.

We raden je aan tijdens de zwangerschap te kiezen voor verse producten en zoveel mogelijk je maaltijden zelf te bereiden. Zorg voor goede hygiëne in de keuken en was altijd je handen voordat je gaat eten. Er is een aantal zaken waar je in je voeding tijdens de zwangerschap rekening mee dient te houden om schadelijke gevolgen voor jou en/of je kind te voorkomen.

Toxoplasmose
Een eerste infectie met toxoplasmose tijdens de zwangerschap kan tot ernstige afwijkingen bij het kind leiden. Om besmetting met toxoplasmose te voorkomen, wordt het volgende geadviseerd:

 •  eet geen rauw vlees, dus geen carpaccio, ossenworst, filet americain of salami.
 •  vlees altijd goed doorbakken of diepvriezen < -18°C
 •  snijplanken en messen goed schoonmaken
 • vermijden van contact met kattenontlasting, dus geen kattenbak verschonen en in de tuin werken met handschoenen aan
 •  groente en fruit goed wassen

Listeria
Een infectie met listeria tijdens de zwangerschap is zeldzaam, maar heeft ernstige gevolgen voor het kind. Een besmetting verloopt meestal via voedsel. De listeria-bacterie wordt bij verhitting gedood. Om een listeria besmetting te voorkomen, wordt het volgende geadviseerd:

 • drink geen melk direct van de koe, alleen gepasteuriseerde melk
 • eet geen rauwmelkse zachte kazen, zoals camembert of brie. Het overgrote deel van de zachte kazen in de supermarkt is gepasteuriseerd en mag je gewoon eten tijdens de zwangerschap. Wanneer er  “au lait cru” op de verpakking staat, betekent dit dat de kaas van rauwe melk is gemaakt en mag je deze niet hebben
 • neem geen vacuüm voorverpakte vis, die je onbereid uit de verpakking eet, zoals gerookte zalm of forelfilet
 •  geen producten die over datum zijn of lang (>12 uur) na bereiding pas gegeten worden

Vitamine A beperken
Hoge doseringen vitamine A uit leverproducten kunnen schadelijk zijn voor je kind. Eet daarom liever geen leverproducten, zoals leverworst, leverpastei, smeerworst of paté. Let ook op met producten waar kunstmatig extra vitamines zijn toegevoegd, zoals bepaalde frisdranken en sapjes. Vitamine A uit bijvoorbeeld worteltjes is juist goed tijdens de zwangerschap. Dat is namelijk een andere vorm van vitamine A, de zogenaamde bètacaroteen.

Cafeïne beperken
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat te veel cafeïne tijdens de zwangerschap ook schadelijk kan zijn voor het kind. Beperk daarom de inname hiervan. Cafeïne zit in koffie, cola, thee (ook in groene thee) en in hoge doseringen in energiedranken.  Het gebruik van energiedranken tijdens de zwangerschap wordt helemaal afgeraden.

Leefstijl
Een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap kan bijdragen aan de gezondheid van jou en je kind. Roken, het gebruik van alcohol en het gebruik van drugs tijdens de zwangerschap heeft schadelijk effecten op je eigen gezondheid, maar kan ook schade bij je kindje veroorzaken. Wij raden roken en het gebruik van alcohol en/of drugs dan ook ten stelligste af.

Bewegen en sporten
Geadviseerd wordt per dag minstens 30 minuten te bewegen. Dit kan in de vorm van sporten, maar ook een stukje wandelen, fietsen of stofzuigen tellen hierin mee. Voldoende bewegen houdt je eigen conditie op peil. Dit komt jouw gezondheid en die van je kind ten goede. Je mag dan ook gewoon blijven sporten tijdens de zwangerschap. Je voelt zelf wel aan als je iets moet aanpassen of even een versnelling langzamer dient te nemen. Het is bewezen dat vrouwen die voldoende lichaamsbeweging hebben tijdens de zwangerschap een betere uitgangspositie hebben voor hun bevalling en daarna ook beter herstellen en sneller hun conditie weer op peil hebben. Sporten waarbij  een grote kans op vallen of weefselbeschadigingen bestaat, worden tijdens de zwangerschap afgeraden. Diepzeeduiken tijdens de zwangerschap wordt ook ontraden.

Er zijn tijdens de zwangerschap verschillende mogelijkheden om onder begeleiding te bewegen. Zie hiervoor het kopje zwangerschapscursussen.

Schermafbeelding 2014-05-12 om 23.34.09

Klik hier om de informatie te lezen

Roken
Roken tijdens de zwangerschap brengt grote risico’s voor je baby met zich mee. Ook meeroken tijdens de zwangerschap, dus het verblijf in een omgeving waarin wordt gerookt, is schadelijk. In tabaksrook zitten veel schadelijk stoffen zoals koolmonoxide en nicotine. Als je rookt gaan deze stoffen via je longen naar je bloed. Hierdoor wordt een goede doorstroming van zuurstof en voedingsstoffen naar je baby belemmerd en krijgt je kindje minder zuurstof en voedingsstoffen, dan het nodig heeft. Daardoor kan het achterblijven in groei en heeft het minder energie. Ook kan het roken een vroeggeboorte veroorzaken. Het geeft een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen, zoals een hazenlip, klompvoetje of oogafwijkingen en er is een verhoogde kans op het overlijden van je kind tijdens de zwangerschap.

Roken tijdens de zwangerschap kan ook schade voor je kind geven op langere termijn. Longen, hersenen en andere organen kunnen zich tijdens de zwangerschap minder goed ontwikkelen. Vaak hebben kindjes last van luchtweginfecties na de geboorte. Het roken kan zelfs levensbedreigende complicaties veroorzaken, zoals het voortijdig loslaten van de moederkoek. De kans op wiegendood is ook vergroot.

De zwangerschap is daarom het moment om te stoppen met roken. Veel vrouwen die roken en het moeilijk vinden te stoppen met roken, geven aan dat ze door het stoppen met roken heel veel stress krijgen en dat dat ook niet goed is voor de baby. Als je stopt met roken, kun je je inderdaad gespannen voelen. Maar dit stressgevoel duurt niet lang. Je lichaam moet eraan wennen dat je niet meer rookt. De schadelijke stoffen zijn binnen enkele dagen uit je lichaam. Als je stopt, is dit gelijk al gezond voor je baby. Blijven doorroken is slechter voor je baby. Je kind blijft schadelijke stoffen binnenkrijgen.

Wij kunnen je ondersteunen bij het stoppen. Je kunt ook via je huisarts ondersteuning krijgen. Mocht het niet lukken te stoppen, laat het ons dan weten. Het kan nodig zijn om extra onderzoeken te doen. Meer informatie is te vinden op www.rokeninfo.nl/publiek/zwangerschap-opvoeding of bel naar de Roken Infolijn 0900-1995 ( 0,10 p/min).

Alcohol
Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. De lever van je kindje in de baarmoeder kan alcohol nog niet afbreken. Hierdoor blijft alcohol veel langer in het bloed van je kind. Hier komt bij dat je baby nog volop in ontwikkeling is. Die ontwikkeling kan door alcohol worden verstoord. Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap brengt verschillende risico’s met zich mee. Deze risico’s hangen af van de hoeveelheid die je drinkt. Of van wat er in het lichaam van het kind ontwikkeld wordt op het moment dat jij drinkt.

Zo kan het drinken van alcohol een vroeggeboorte veroorzaken of een achterstand in groei bij je kind. Hierdoor kan je kind een laag geboortegewicht krijgen. Ook kan het schade veroorzaken aan de hersenen of aan andere organen bij je kind. En er bestaat een kans dat de baby het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) krijgt. Hierbij kunnen kindjes een hersenbeschadiging, gezichtsafwijkingen en groeiachterstand hebben. Als het stoppen met alcohol je moeilijk af gaat, kun je via ons ondersteuning krijgen of via je huisarts. Voor meer informatie www.alcoholenzwangerschap, www.fasstichting.nl of bel met de Alcohol Infolijn 0900-1995 (0,10 p/min)

Drugs
Het gebruik van drugs tijdens de zwangerschap kan schade aan je kind veroorzaken en wordt dan ook ten zeerste afgeraden. Drugs komen in het bloed van je kind terecht. De risico’s hiervan verschillen. Elke moeder en elk kind reageert weer anders op de drugs. Ook hangen de risico’s af van het middel en van de fase van de zwangerschap. Het roken van hasj en wiet kan bijvoorbeeld een groeiachterstand en concentratieproblemen bij het kind veroorzaken.

Speed en cocaïne kunnen ervoor zorgen dat de moederkoek tijdens de zwangerschap loslaat. Dit is voor zowel de zwangere als het kind een levensbedreigende complicatie. Het gebruik van drugs is nooit veilig. Bespreek altijd met ons als je drugs gebruikt of als je drugs gebruikt hebt. Het kan nodig zijn extra onderzoeken te verrichten. In het geval van harddrugsgebruik zal je kind na de geboorte moeten afkicken en hiervoor is een opname nodig. Meer informatie kun je vinden op www.trimbos.nl, www.drugsinfo.nl of bel (anoniem) met de drugsinfolijn op 0900-1995 (0,10 p/min.)

Op de website deverloskundige.nl kun je ook meer informatie lezen over roken, alcohol en drugs.

Medicatie
Ben je zwanger en gebruik je medicijnen overleg dan met je huisarts of apotheker of je deze medicijnen tijdens de zwangerschap kunt blijven gebruiken. Wellicht dat het nodig is andere medicijnen te krijgen of te stoppen met het gebruik van deze medicatie. Tijdens de zwangerschap mag je alleen zonder overleg paracetamol (zonder codeïne of coffeïne) beperkt gebruiken volgens de bijsluiter. Gebruik geen aspirine of ibuprofen.

gezond gebit voorkant

Klik hier om de informatie te lezen

Gebitsverzorging
Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen en gaatjes. Over het algemeen kun je die met extra aandacht voor de verzorging van je gebit voorkomen. Door de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van tandvleesontstekingen (gingivitis). De boosdoener is tandplak. Door een verhoogde hormoonspiegel kan je tandvlees overgevoelig reageren op tandplak. Hierdoor bloedt het sneller, zwelt het op en is het gevoeliger. Als je bovendien minder aandacht besteedt aan de gebitsverzorging en je door de zwangerschap meer snoept, neemt de kans op het krijgen van gaatjes toe.

Poets tweemaal per dag zorgvuldig je tanden. Houd ook de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoon met ragers, flossdraad of tandenstokers. Gebruik niet te vaak zoetigheid of dranken waar suiker in zit. Bezoek zo nodig je tandarts of mondhygiënist een keer extra tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap kan de tandarts je ook gewoon een verdoving geven, dit is niet schadelijk. In principe maakt de tandarts geen röntgenfoto’s, alleen als het niet anders kan.

In de folder ‘Een gezond gebit tijdens de zwangerschap te lezen’ kun je aanvullende informatie lezen over gebitsverzorging tijdens je zwangerschap.

Ramadan
Tijdens de zwangerschap is vasten een extra zware opgaaf. Soms kan het nodig zijn om medische redenen het vasten een paar dagen of helemaal te staken, bijvoorbeeld wanneer je klachten krijgt. Je kunt altijd bij ons terecht voor advies waarbij wij zo veel mogelijk zullen proberen rekening te houden met je wensen. Wij respecteren jouw wens om samen met je familie en vrienden te vasten, echter soms kan het zijn dat wij je om medische redenen adviseren te stoppen met vasten tijdens de zwangerschap. Wij realiseren ons dat het inhalen van het vasten na de zwangerschap buiten de Ramadan ook lastig kan zijn.

Mogelijke klachten die je kan krijgen door het vasten:

 • hoofdpijn  doordat je overdag geen vocht of voedsel neemt, vooral tijdens de eerste dagen van het vasten
 • misselijkheid
 • duizeligheid en licht in het hoofd of flauwvallen. Dit kan komen doordat je bloeddruk daalt  omdat je overdag niets drinkt. En omdat je overdag niet eet en ’s nachts juist wel schommelt je suikergehalte
 •  vermoeidheid doordat je laat opblijft en weer vroeg op staat om samen te eten en te bidden.

Laat ons weten als je meedoet met de Ramadan, dan kunnen we hier rekening mee houden in onze zorg. Als je het prettig vindt je afspraak juist in de ochtend of liever aan het eind van de middag te hebben, geef dat aan ons aan.

Hormoonverstorende stoffen
De ontwikkeling van een baby kan negatief beïnvloed worden door zogeheten hormoonverstorende stoffen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze chemicaliën het hormoonsysteem van je baby in de war kunnen brengen wat kan leiden tot gezondheidsschade en allergieën kan veroorzaken. Onderzoeken uit Denemarken tonen dit aan. In Denemarken worden alle zwangeren hierover voorgelicht. Wij vinden het van belang dat je op de hoogte bent van deze inzichten, ook al is er in Nederland nog geen richtlijn of beleid ten aanzien van voorlichting hierover.

Wil je meer informatie lezen over dit onderwerp dan kun je hier de vertaling van de Deense folder ‘Expecting a baby’ lezen met verdere uitleg en adviezen.

            Aanmelden