Anticonceptie & Seksualiteit

Anticonceptie & Seksualiteit na de zwangerschap

De eerste vier tot zes weken na de geboorte van je kind heb je nog bloedverlies als gevolg van de bevalling. Daarna kan je menstruatie weer op gang komen, maar het is ook mogelijk dat de menstruatie nog een aantal maanden wegblijft. Ongeveer twee weken voordat je weer een menstruatie krijgt, heb je je eisprong en ben je dus ook weer vruchtbaar. Dit weet je pas op moment dat je een menstruatie hebt.

Seksueel contact

Het is niet te voorspellen wanneer je weer behoefte hebt aan seksueel contact. Soms is dit al na drie weken, maar soms ook pas na een jaar na de bevalling. Het herstel na de bevalling, een gevoelige bekkenbodem en alle veranderingen in jullie leven spelen hierin een rol. Wanneer je borstvoeding geeft, kan het zijn dat je minder snel vochtig wordt bij seksuele opwinding. Neem daarom rustig de tijd voor elkaar. Vooral de eerste keer vrijen na de bevalling kan spannend zijn, soms is het pijnlijk of gevoelig. In de loop van de tijd zal ook je seksuele relatie zich weer herstellen. Mocht dit niet het geval zijn of blijf je pijn houden bij het vrijen dan adviseren wij je hierover contact op te nemen met ons of je huisarts.

Anticonceptie

Ben je weer toe aan seksueel contact, denk dan ook tijdig aan het gebruik van anticonceptie. Geef je borstvoeding dan kan je cyclus toch gewoon weer op gang komen en ben je dus ook weer vruchtbaar. In combinatie met borstvoeding kun je niet zomaar alle beschikbare anticonceptiemiddelen gebruiken. Veel middelen bevatten hormonen die invloed kunnen hebben op de borstvoeding. In combinatie met borstvoeding heb je drie mogelijkheden. De eerste is het gebruik van condooms. De tweede is een spiraaltje. Er zijn twee soorten spiraaltjes; een hormoonhoudend spiraal of een koperspiraal. Informeer bij je huisarts wat voor jou de beste optie is en hoe die geplaatst kan worden. De derde optie is de Cerazette minipil, deze pil bevat geen oestrogenen waardoor deze geschikt is in combinatie met borstvoeding. Deze pil moet je dagelijks innemen. Wanneer je geen borstvoeding geeft dan kun je alle vormen van anticonceptie gebruiken.

Op de website deverloskundige.nl van de KNOV kun je meer informatie vinden over vruchtbaarheid na je zwangerschap en anticonceptiemiddelen.
            Aanmelden